IMG_6598

MI TÖRTÉNIK AZ ÉRDEKLŐDÉSTŐL A FOTÓK ÁTADÁSÁIG?

ELŐZETES BESZÉLGETÉS TELEFONON

Amikor kapcsolatba lépsz velem, hamarosan felhívlak telefonon. A beszélgetésnek elsősorban az a célja, hogy a lehetőségekhez képest minél jobban megismerjük egymást: Te megtudd, hogy megtaláljuk-e egymással a hangot, milyen lesz majd velem dolgozni, szívesen választasz-e engem. Én pedig kiderítem, mitől érzed majd jól magad a fotózáson és mitől érzed majd végül sikeresnek a közös munkánkat. Ilyen kérdéseket fogok feltenni: 

A célról

Miért szeretnéd a fotózást? Milyen fotókat szeretnél kapni eredményül? Mire fogod használni? Mikorra szeretnéd megkapni a fotókat? Mikor lenne neked alkalmas a fotózás? Hol szeretnéd a fotózást? Miért ott?

Az elképzelésekről

Milyen fotózást képzelsz el? Milyen számodra a jó fotós? Mit vársz tőle? Láttad-e a munkáimat, mi tetszett benne a legjobban? Hogyan, miért választottál engem?

SZERZŐDÉSKÖTÉS, ELŐLEG

Ha a beszélgetés után úgy látod, hogy én vagyok a számodra a megfelelő fotós, tetszett az árajánlat vagy találtál megfelelő csomagot, akkor megbeszéljük a fotózás időpontját és helyszínét.

Ezután kötünk szerződést, ami az előleg átadásával/átutalásával lesz végleges.  A szerződéskötés történhet elektronikusan e-mailben vagy személyesen is. Az előleg a megrendelt szolgáltatás árának 30%-a, de minimum 15.000Ft + utiköltség. A szerződés akkor lép életbe és akkor foglalom le számodra a fotózás napját, amikor az előleg megérkezik a számlámra. 

HELYSZÍN

A legtöbb embert zavarja, ha úgy fotózzák, hogy mások is láthatják, míg másokat inspirál a közönség. Attól függően, hogy te milyen típus vagy, csendes vagy forgalmas helyet választunk a fotózáshoz. 

Ha számomra új helyszínen fotózunk, akkor a fotózás előtti napokban bejárom a helyszínt, ellenőrzöm, hogy szükséges-e engedély a fotózáshoz, milyen fényviszonyok várhatóak a fotózás idején.

IDŐPONT

Aranyóra

Ha csak lehet szívesen fotózok szabad téren, természetes fényben, de viszek fényterelőket és vakukat is. Örülök, ha a fotózás idejébe beleesik a napnyugta, ill. a napnyugta előtt kb. 45 perccel kezdődő aranyóra. Ilyenkor az alacsonyan járó Nap fénye lágyabb és melegebb. Érdemes ezelőtt 1.5-2 órával kezdenünk a fotózást, hogy ekkorra már megismerjük egymást és pontosan tudjuk mit szeretnénk az utolsó 30-40 percben fotózni. Ha a Nap lement, akkor a kékóra veszi kezdetét, ami város- vagy tájfotózáshoz remek, néhány távoli páros, sziluettes képet még tudunk készíteni zárásként, de portréfotózáshoz már nem lesz ideális.

Gyermekfotó

Ha gyermek is lesz a fotózáson, akkor az ő ritmusához igazítjuk a fotózás idejét. Az ő fotója nem a Nap járástól fog ragyogni, hanem a mosolyától, attól, hogy jól érzi magát a fotózáskor is. :)

Kedvező időjárás

Szabadtéren ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak. Ha a megbeszélt időben várhatóan nem lesz alkalmas az időjárás, akkor közösen új időpontot keresünk. Ha mindketten egyetértünk abban, hogy az időjárás nem alkalmas a tervezett fotók elkészítéséhez,  és ezt még azelőtt megbeszéltük, hogy elindultam volna a fotózás helyszínére, akkor az új időpont nem jelent neked többlet költséget. 

RUHÁZAT

Milyen ruhát vegyél fel? Adok néhány szempontot, ami segíthet a választásban, amikor a ruhásszekrény előtt állsz tanácstalanul.

Kényelmes

Gondold át, mire szeretnéd majd használni a fotókat, és öltözz a célnak, a választott helyszínnek és az időjárásnak megfelelően. Ha parkban fotózunk, akkor lehetséges, hogy a tűsarkú felesleges, nyugodtan viselhetsz tornacipőt, de lehetsz mezítláb is.

Amennyire lehet öltözz kényelmesen, tudj jól mozogni a ruhában. Nem kell új ruhát venned a fotózásra, sőt, inkább olyat javaslok, amiben jól érzed magad, esetleg többször megdicsérték, vagy szép emlék fűz hozzá. Előny, ha mindenütt biztonságosan takar és mozgás közben sem aggódsz, hogy túl sokat mutatsz-e magadból. 

Egyszínű vagy mintás

Ha nyugodt, elegáns fotókat szeretnél, akkor jó, ha a ruhád egyszerű, nem nagymintás és variálható. Pl. egyszínű felső, hozzá illő kendők. Ha lendületes képet szeretnél, és tudod, hogy neked jól áll, akkor persze lehet nagyon színes, mintás is a ruhád. Hozz több összeállítást, örülök, ha át tudsz öltözni és több hangulatban fotózhatunk. Én is viszek kendőket, sálakat, amiket felpróbálhatsz.

Harmonikus legyen a pároddal, a család többi tagjával

Ha pároddal, családoddal fotózunk, akkor nézzétek meg a tükörben, hogyan mutatnak egymás mellett a viselt színeitek, mintáitok. Ha nem formális, üzleti fotót készítünk, hanem magatoknak a családi albumba, akkor farmer és fehér poló is tökéletesen jó lehet.

A lényeg: a fotózás rólatok szól. Bátran legyetek önmagatok, engedd szárnyalni a fantáziádat, és hozd, ami eszedbe jut :) 

A FOTÓZÁS

A fotózás kb. 1.5-2 órán át fog tartani, de én legalább 3 órát szánok rá. Kérlek neked/nektek is legyen ennyi szabad időtök a fotózásra. Nem foglak siettetni, mindenre lesz időnk, amit szeretnél. A találkozás után gyakran nem is kezdünk el azonnal fotózni, csak beszélgetünk, megismerjük egymást, oldódunk.  

Nem akarunk pózolni, azt lehet?

Természetesen. Ebben az esetben a riportfotózást javaslom nektek és a fotózást eleve egy programhoz szervezzük. Pl. kirándulni megyünk együtt, vagy elkísérlek benneteket egy randira, vacsorázni, családi fotózás közben lehet társasjátékozni, sportolni... Bármi lehet a program, ami hozzátok közel áll. Ti jól érzitek magatok, és fotózok és csak minimálisan instruállak benneteket.
Ha szeretnétek közös fotót, akkor ahhoz azért egy kicsit majd be kell állni, ülni :)

Szeretnénk, ha segítenél mit és hogyan csináljunk a fotózáson 

Természetesen  segíteni fogok, hiszen ti nem látjátok magatokat kívülről. Ahogy készülnek a képek meg is mutatom majd őket, és meg fogtok lepődni milyen jól mutattok a fotókon. Ha irányítalak is benneteket a fotózás során, természetes képekre törekszem, melyek kifejezik a köztetek lévő különleges kapcsolatot. Sok-sok embert fotóztam már és mindenkinek sikerült megtalálni azt az arcát, amit szívesen lát a fotókon.       

DIGITÁLIS FOTÓK 1-4 HÉTEN BELÜL

A szerződésben előre rögzítjük a határidőket. Ennek megfelelően a fotózást követő 1-4 héten belül küldöm el neked a zárt online galéria linkjét, ahol megtekintheted a válogatott fotókat alap kidolgozásban. Ebből választod ki azokat a képeket, melyeket szeretnél megvásárolni, retusáltatni.

Ekkor fizeted ki átutalással a rendelés árának fennmaradó  részét ill. a rendelést bővítheted: kérhetsz több digitálisan átadott képet, papírképet, vászonképet, fotókönyvet vagy zenés diavetítést is.

Az utalást követően tudod letölteni az albumból a nagy felbontású, laborkész kidolgozott, igény szerint retusált fotókat. Rendelésed nem digitális részét ekkor küldöm el a laborba/gyártókhoz, ezért is kell ezekre többet várnod.

GARANCIA

Az online albumban látni fogod a képeket. Ha nem tetszik a végeredmény, akkor nem kell kifizetned a megrendelés árának fennmaradó részét. Ez esetben fotókat sem fogsz kapni. Az előleg nem jár vissza, az a fotózással kapcsolatban felmerült költségeim részleges fedezésére szolgál. 

Ez az én garanciám neked, hogy izgalmak nélkül élvezhesd a fotózást! :)

Powered by SmugMug Owner Log In