borzapozsar_0316

Vízálló fényképezőgépek karbantartása

Untitled photo

2017.06.08. 

Tudtad, hogy a vízálló fényképezőgépekben évente tömítést kell cserélni - ami akár tízezres tétel is lehet?

Sajnos én csak akkor tudtam meg, amikor az első víz- és ürésálló fényképezőgépem 3 év gondtalan működés után beázott. Bár szorgalmas útmutató-olvasó vagyok, ez vagy elkerülte a figyelmemet, vagy egy év alatt egyszerűen elfelejtettem. A szervízben tájékoztattak, hogy ezt bizony évente karban kellett volna tartatni. A tömítésért felelős gumi elöregszik - akkor is, ha nem használom - és a gép belsejébe jut a nedvesség, ami javíthatatlan károkat okoz.

Te ne járj így! Azóta már én is gondosabb vagyok, épp ma hoztuk haza az aktuális gépet a szervízből - munkára és vizes szezonra készen. Teszteltünk is, ahogy itt a bal oldali képen láthatod :)

Mennyibe kerül a karbantartás?

Típustól és szervíztől függően eltérő ára lehet, pl. az Olympus szervízben egy kompakt gép esetében ~20.000Ft és elvileg ezt a karbantartást évente kell ismételni.

Vegyünk-e egyáltalán vízálló fényképezőgépet?

Ha ezt most olvasod, valószínűleg már gondolkodsz rajta. Én nem fogok objektív tanácsot adni, mert elfogult vagyok: nagyon szeretem a víz- por- és ütásálló, gyakran csak kalandállónak vagy sportkamerának hívott gépeket. Nálunk a félprofi tükörreflexes gépeink mellett is kedvenc a kis kompakt. Ez az, ami mindig nálam van, de a legjobb benne, hogy a kisebb gyerekeknek is oda merem adni: akár már 4 évesen is jól tudják kezelni és nem baj, ha leejtik; nem baj, ha odakoccan valamihez és nem baj, ha beledobják az esővízgyűjtőbe (megesett már :)). A képen szereplő kis piros gép 3 éves, még mindig szép állapotban van. A video funkciót is ezen a gépen használom a legtöbbet, mert bár inkább fotórajongó vagyok a babaúszások kis merüléseit nem tudom kihagyni; elképesztően bájos a picik víz alatti mozgása is.

Vásárlás előtt érdemes elolvasni a garanciális feltételeket, sőt megkérdezni, hogy szükséges-e és ha igen mennyibe fog kerülni a rendszeres tömítéscsere vagy vízállósági karbantartás. Ezt az üzletben valószínűleg nem tudják, de a szervízben igen. Előforduhat, hogy néhány év alatt még egyszer kifizeted a gép vételárát a karbantartásra. 

Vásárlás után írd be a naptáradba, hogy mikor esedékes a karbantartás! Valamint ha a kijelző karcaira te is érzékeny vagy, mint én, akkor tegyél rá védőfóliát! Hiába ütésálló, azért karcolódni, kopni tud.

Ha használtan vásárolsz vízállónak mondott gépet,

akkor kérd el az utolsó vízállósági karbantartás számláját. Ha ilyet nem tudnak adni, vagy a karbantartást hitelesen igazolni, akkor az fontos az áralku szempontjából: hiszen ez a gép - ha már garanciaidőn túl van- csak akkor lesz neked megbízhatóan vízálló, ha megcsináltatod a tömítéscserét, ami akár tízezres nagyságrendű összegbe is kerülhet. Enélkül csak egy kompakt gépet veszel, amit jól teszed, ha óvsz a víztől.

Járj utána magad!

A fenti információk az én tapasztalataim, amit egy Panasonic és egy Olympus kompakt gép használata során szereztem 2011. és 2017. között. Az árak, garanciaidők stb. változó lehet típustól és szervíztől függően.

A lényeg: 

 - Ha már van géped, ne felejtsd el karbantartatni - ha szükséges!

 - Ha most veszel gépet, járj utána, hogy a kinézett gépen kell-e ha igen, milyen gyakran kell karbantartást végeztetni és az mennyibe kerül. Így nem ér később meglepetés és sokáig lesz örömed a fotózásban.

Ha pedig inkább profikra bíznád a vizes fotók elkészítését, keress bennünket bátran elérhetőségeink bármelyikén. 

Legyen szép napod, Erika


Untitled photo
Powered by SmugMug Owner Log In